Cas van der Horst

Cas van der Horst, 1968, geboren Hilversummer, geboren en getogen. Na een aantal jaren in Amsterdam gewoond te hebben is hij inmiddels bijna 20 jaar geleden weer terug gekeerd.

Zijn vader was violist bij verschillende omroep orkesten en die nam hem vaak mee naar repetities om te luisteren en te kijken. Vanaf de eerste keer ontstond de liefde voor het dirigeren van ensembles.

Zelf studeerde hij altviool aan het conservatorium van Utrecht, Tilburg en als laatste in Amsterdam bij Prof. KuBmaul In Amsterdam. Aan het conservatorium van Amsterdam heeft hij ook zijn lesbevoegdheid gehaald om voor de klas te staan. Dat doet hij op dit moment op drie middelbare scholen: het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum, het Spinoza Lyceum en het Spinoza20first beide in Amsterdam.

Hij dirigeert bij drie verenigingen, als eerste natuurlijk bij Onderling Genoegen. Daarnaast ook nog bij de harmonie van St Carolus Montfoort, en ook bij het Goois Jeugd Orkest in Hilversum. Het Goois Jeugd Orkest is het orkest waar hij zelf zijn eerste orkest ervaringen op deed. Eerder dirigeerde hij ook bij Emmanuel, een mannenkoor in Hilversum, en bij de slagwerkgroep van Crescendo Muiden.

Het idee waar Cas mee dirigeert is dat muziek maken iets is dat met energie moet gebeuren. Alles draait hierom, in zijn visie. Als je als muzikant weet hoe de energie van een stuk gaat hoe de lijn loopt, zelfs weet wat je erbij zou kunnen voelen, dan gaan dingen als techniek zo veel gemakkelijker. Repetities moeten niet saai zijn. Dat is iets dat hij te allen tijde probeert te voorkomen. Dit is waar hij op hoopt, en zijn best voor doet. Wanneer het ons muzikanten lukt met allen in de zelfde energie te spelen, is het sowieso een succes voor ons. Dan kan het voor het publiek ook nauwelijks anders dan succesvol zijn!