Cas van der Horst

Cas van der Horst

Cas van der Horst, 1968, Hilversummer, geboren en getogen. Na een aantal jaren in Amsterdam gewoond te hebben is hij inmiddels bijna 20 jaar geleden terug gekeerd.

Zijn vader was violist bij verschillende omroep orkesten en die nam hem vaak mee naar repetities om te luisteren en te kijken. Vanaf de eerste keer ontstond naast liefde voor muziek ook liefde voor het dirigeren van ensembles. De liefde om de schakel te zijn tussen ensemble, componist en publiek.

Zelf studeerde hij altviool aan het conservatorium van Utrecht, Tilburg en als laatste in Amsterdam bij Professor KuBmaul In Amsterdam. Aan het conservatorium van Amsterdam heeft hij ook zijn lesbevoegdheid gehaald om voor de klas te staan. Dat doet hij op dit moment aan het Openbaar Lyceum in Zeist.

Hij dirigeert op dit moment bij twee verenigingen, als eerste natuurlijk bij Onderling Genoegen. Daarnaast ook bij het Goois Jeugd Orkest in Hilversum. Het Goois Jeugd Orkest is het jeugd symfonie orkest waar hij zelf zijn eerste orkest ervaringen op deed. Eerder dirigeerde hij ook bij Emmanuel, een mannenkoor in Hilversum, en bij Crescendo, een slagwerkgroep in Muiden.

Het idee waar Cas mee dirigeert is dat muziek maken iets is dat met energie moet geven aan het muziekstuk, het ensemble en natuurlijk het publiek. Alles draait hierom, in zijn visie. Als je als muzikant weet hoe de energie van een stuk gaat hoe de lijn loopt, zelfs weet wat je erbij zou kunnen voelen, dan gaan dingen als techniek zo veel gemakkelijker. Repetities moeten daarbij passen. Dat repetities zonder energie zouden zijn is iets dat hij te allen tijde probeert te voorkomen. Wanneer het ons muzikanten lukt met allen in de zelfde energie te spelen, is het sowieso een succes voor ons. Dan kan het voor het publiek ook nauwelijks anders dan succesvol zijn!

Contact